top of page
הנחות היסוד של NLP

הנחות היסוד של ה NLP

כאשר הצמד בנדלר וגרדינדר פיתחו את תורת ה NLP הם שמו לב שישנם אמונות ורעיונות בסיסיות שמשותפות לאנשים מצליחים ובעלי תקשורת מעולה. די לנו אם נאמץ רעיונות אלו, חיינו יכולים להשתפר בצורה משמעותית מהקצה אל הקצה. גם ברמה האישית וגם ברמה התקשורתית עם אנשים אחרים. הנחות היסוד אלו אינן נבדקו בצורה מחקרית ואמפירית אך מניסיוני, אלו שבוחרים לאמץ הנחות אלו מרגישים טוב יותר עם עצמם, קל להם להתגבר על כישלונות, הם אופטימיים יותר, מאתגרים את עצמם יותר ומשיגים יותר מהחיים. הנחות היסוד האלו מהוות את הבסיס ל NLP, לתהליכים שבצועים בטיפול.

 

המפה שונה מהשטח: כל אחד מאיתנו הוא יחיד ומיוחד, לפי ציטוטו הידוע של רבי נחמן מברסלב: "היום בו נולדת הוא היום בו החליק הקב"ה שהעולם אינו יכול להתקיים בלעדיך". כולנו חיים אותו עולם, עושים דברים שזהים לאנשים אחרים וחווים כביכול אותם דברים שאנשים אחרים חווים. אך כאשר אנחנו קולטים את שטף המידע שמגיע אלינו בעזרתם החושים שלנו, אנו מעבדים את המידע בהתאם למי שאנחנו, בהתאם לסיפור החיים שלנו, והחוויה האישית שלנו היא סובייקטיבית לחלוטין. קיימת מציאות אובייקטיבית כל שהיא אך כל אדם מאמץ מציאות זאת בצורה סובייקטיבית לחלוטין. איך הנחת היסוד יכולה לסייע לנו ביום יום? הידיעה שאנו מפרשים את מה שקורה לנו לפי אותו רגע, השטח שונה ממה שאנו רואים במפה. החוויות הסובייקטיביות שלנו הם שלנו וקיימת אמת אובייקטיבית אחרת. ידיעה זאת עוזרת לנו להבין את האדם האחר, לבדוק את המעשים והמחשבות שלנו ואפילו לשנות אותם.

 

מאחורי כל התנהגות יש כוונה חיובית: זוהי אחת ההנחות שגורם לתגובת אנטי בשלב הראשון אך כאשר יורדים לעומקה של ההנחה מבינים עד כמה היא חשובה ומשמעותית ועד כמה היא יכולה שפר את היחסים הבין אישיים שלנו. כאשר אנו מתבוננים על אנשים אחרים לעיתים איננו מצליחים להבין את התנהגותם, אנו מבקרים אותם על כך. אך יש כאן הבחנה מאוד ברורה בין האדם והמעשים שלו לבין הכוונה שלו. כאשר אנו עושים משהו שאולי אפילו עלול לפגוע בנו ובאחרים יש לחשוב מה הכוונה שעומדת מאחורי התנהגות זאת. הכוונה היא חיובית, אנו רוצים להשיג שקט, שלווה, רוגע, אתגר, סיפוק ועוד הרבה דברים אחרים. אך לא תמיד ההתנהגות שבחרנו היא ההתנהגות המתאימה והנכונה לנו, אך היא מספקת את הכוונה שלנו. בהנחיית NLP אנו מבררים מה הכוונה החיובית של האדם שמבצע התנהגות לא רצויה (עישון, אכילה מופרזת, התפרצויות כעס, שתיקה ועוד) ולאחר מכן בודקים חלופה להתנהגות הלא רצויה ומאתרים את ההתנהגות שתספק את הכוונה החיובית וגם תהיה התנהגות שמתאימה לנו ולסביבה.

אין כשלון אלא משוב לצמיחה: אנו עוברים הרבה חוויות בחיינו, חלקן יכולות לעורר בנו את תחושת הכישלון. אך לפי ה NLP, כל דבר שארע לנו יכול ללמד אותנו כיצד להמשיך הלאה ולהתפתח. ההרגשה שנכשלנו או טעינו יכולה לגרום לנו לאבד את האמון בעצמנו ולא להפיק למידה את לקח מההתנסות הזאת. לכן במקום כשלון נדבר על פידבק – משוב. נבין שהאופן שבו פעלנו לא היה מוצלח, נשנה כיוון ונלמד כיצד להצליח יותר בעתיד. שמעתי פעם פתגם (אינני יודע את מקורו) "תן לאמונה שלך להיות גדולה מהפחדים שלך". אכן אחד מהפחדים הגדולים שקיימים הוא פחד מכישלון. אך אלו שהשכילו להבין שהכישלונות מובילות אותנו בדרך שלנו, אנו לומדים ומתפתחים מהכישלונות וכמו שאנשי מכירות אוהבים להגיד "כל לא מקרב אותך לכן".

לכל אחד יש את המשאבים הזקוק להם בכדי להשיג את מטרותיו: לכל אחד מאיתנו יש משאבים עצומים שלא תמיד אנו מכירים בהם, המשאבים האישיים יכולים להיות: כישורים, יכולות, גישות, אינטואיציה, אמונות ורגשות. משאבים אלו מסייעים לנו להיות כפי שאנו רוצים ולהשיג את מה שאנו חפצים בו. אם משהו אפשרי בעולם, הרי הוא אפשרי לכל אחד השאלה היא רק "איך" עושים זאת. ניתן לראות דוגמאות רבות להנחת יסוד זאת בעולם: אנשים שהתגברו על מחלה קשה שלא נתנו להם תקווה, הצלחה כלכלית לאדם שהגיע למדינה זרה ללא כסף, ספורטאים ששוברים שיאים, אנשי חזון שמסוגלים להזיז הרים. ההבדל המשמעותי בין אנשים אלו לשאר הוא שהם מאמינים בעצמם, הם מתעלמים מכל הרעשים שמסביב והולכים קדימה בנחישות עש שהם מגשימים את החלום שלהם.

בכל רגע נתון, כל אחד בוחר את הבחירה הנכונה ביותר האפשרית לו: אדם, לפי מפת העולם האישית לו, לפי התפיסה הסובייקטיבית שלו הוא תופס מהן הבחירות שעומדות לרשותו. לפי ה NLP האדם תמיד יבחר את הבחירה שתעזור לו לשרוד, להשיג ביטחון ועונג, להימנע מכאב וסכנה. אם יהיו מספר אפשרויות, האדם יבחר באפשרות הטובה ביותר מבחינתו באותו הרגע. הבחירה של האדם מתבססת על ערכי האדם ובעיקר במצבים קיצונים ולא סטנדרטיים הערכים האמיתיים והמשמעותיים באים לידי ביטוי.

תמיד קיימת אפשרות נוספת: לעיתים אנו מקובעים, יש לנו את התחושה שקיימת רק דרך אחת לפתור את הבעיה, נראה שיש אפשרות אחת בלבד לפעולה, אך זה לעולם לא כך. ברגע שנשנה את השקפת העולם שלנו, נקבל מידע נוסף על המקרה, נמצא בתוכנו את היכולת להתגמש, ניווכח לדעת שמספר האפשרויות שעומדות לרשותנו בלתי מוגבלות. חשוב להבין שתמיד קיימת דרך נוספת, אנו רק צריכים להיות יצירתיים ולהיות פתוחים לשינוי. לפי ה NLP בחירה אמיתית מתבצעת שיש לפחות שלוש אפשרויות. אפשרות אחת אינה מאפשרת בחירה והיא מובילה לכפייתיות. שתי אפשרויות טומנות את הסכנה להיכנס לדילמה או לקונפליקט. כשיש לפחות שלוש אפשרויות, ניתן באמת לבחור את האפשרות הטובה לנו באמת.

משמעות התקשורת שלך היא בתגובה שבאה בעקבותיה: הנחת היסוד הזאת מאוד משמעותית לתקשורת בין אישית. הרעיון המנחה כאן הוא שהאחריות על האדם שמעביר את המסר. כפי שראינו כבר בהנחת היסוד "המפה שונה מהשטח", תפיסת העולם של כל אדם היא סובייקטיבית ובתקשורת בין אישית עלינו להתאים את התקשורת שלנו עם אדם אחר. אם נראה את העולם רק מהעיניים שלנו לא נוכל להשיג דבר, עלינו להבין איך האדם שמולנו חווה את העולם, מה מניע אותו, למה הוא רגיש וכך נוכל להעביר לו את המסר בצורה היעילה ביותר.

bottom of page