top of page
פרופיל NLP

פרופיל NLP - מטא פרוגרמס

הכירו את המטא פרוגרמס: כלי עוצמתי להתבוננות, הבנה ושינוי
כל אדם שמגיע לעולם הוא יחיד ומיוחד. אין עוד אחד כמוכם. אתם מיוחדים, נהדרים, שונים בדרככם. אחת התופעות המעניינות היא טביעת האצבע הייחודית לנו. לכל אחד מאתנו קיימת טביעת אצבע שאינה זהה לאף אחת אחרת בעולם. בעולם ה-NLP אין אנו עוסקים בשוני טביעת האצבע של כל אדם, אך אנו מחפשים את השונה והמיוחד בכל אדם. אנו רוצים להבין את האדם שעומד מולנו, מה בדיוק מייחד אותו. ככל שנבין ונדע לזהות את הפרטים הקטנים ביותר, נוכל לעזור לו בהמשך להגשים את החלומות שלו, להתמודד עם הקשיים ולעבוד על ההרגלים השליליים. נדע להכיר ולזהות את המאפיינים האלו וככל שנדע לזהות אותם, נוכל לדייק את ההנחיה שלנו יותר ויותר.
ישנן עשרות תיאוריות ומודלים המסבירים את ההבדלים בין האנשים. לדוגמה: סגנון תקשורת, כבר על ידי זיהוי סוג סגנון התקשורת הדומיננטי, נוכל לבצע ראפור טוב ויעיל ונוכל להשתמש בכלים של הצטרפות והובלה.
ריצ'רד בנדלר הציג את המטא פרוגרמס בשנות השבעים. הוא הראה שישנם אנשים שלאורך חייהם שומרים על עקביות בתהליכים המחשבתיים וההתנהגותיים שלהם. בנדלר וחבורתו המשיכו וחקרו את ההבדלים בין בני האדם. הם אבחנו דפוסי התנהגות, אסטרטגיות, סוגי חשיבה אצל אנשים שונים.
עקרון העבודה עם המטא פרוגרמס מאוד פשוט: בשלב הראשון המטרה שלנו כמנחים היא לאתר את דפוס ההתנהגות, המחשבה והאסטרטגיה של המונחה לפי מספר קריטריונים. בשלב השני, נעזור למונחה לאזן את הקטגוריה שבה קיים פער. סביר להניח שקיים קשר משמעותי בין הפער הזה לבין הסבל, הקושי והמקור לבעיה. כדי להמחיש את רעיון הפעולה, ניזכר במעגל החוויה. מעגל החוויה מורכב מרגש, התנהגות ומחשבה. כבר למדנו לאבחן מה החלק הדומיננטי ומה החלק המושמט אצל האדם שעומד מולנו. אם לדוגמה החלק ההתנהגותי הוא החלק המושמט, סביר להניח ששם תהיה הבעיה והקושי. לדוגמה: יש למונחה מטרה מוגדרת, הוא מצליח לתכנן את דרכי הפעולה שלו (חלק מחשבתי), מחובר לחוויה (חלק רגשי), אך יש לו קושי להוציא את המחשבות לפעולה אקטיבית, להתנהגות ממשית שתגרום לו להגיע לתוצאות. התפקיד שלנו כמנחים הוא לשאול את השאלות המתאימות ולעורר את החלק המושמט לבוא לידי פעולה.
מיד נראה מספר קטגוריות של פרופיל ה-NLP (מטא פרוגרמס). נוכל לאתר אותנו במיקום מסוים על הסקלה. גישת ה-NLP טוענת שאין טוב ואין רע. אין העדפה לסגנון מסוים, המטא פרוגרמס אינו שיפוטי. דבר נוסף שמעניין לראות הוא, שבתחום מסוים בחיינו מאפיינים מסוימים של המטא פרוגרמס יבואו לידי ביטוי ובתחומים אחרים מאפיינים אלו יהיו בקצה אחר של הסקלה. נתון זה מצביע על הגמישות שלנו לנוע על הסקלה ולאפשר לעצמנו להשתנות במידת הצורך.
אם נבנה פרופיל NLP לפי הקטגוריות הבאות, תהיה לנו תמונה מלאה ושלמה על המונחה שלנו, נוכל לדעת מה היתרונות והחסרונות שלו, היכן נקודת הכשל, מה המקומות שבהם הוא יכול לעשות את השיפור המשמעותי.

מאפייני המטא פרוגרמס לפי ה-NLP:
•    סגנון חישה: ראייתי / שמיעתי / תחושתי / ריחני / טעמי
•    מעגל החוויה: רגש / התנהגות / מחשבה
•    התנהגות חיצונית: החצנה / הסתגרות
•    מעורבות: אקטיבי / פסיבי
•    רמת הכללה ופירוט: מכליל / מפרט (ירידה לפרטים)
•    זמן: עבר / הווה / עתיד
•    קצב: מהיר / בינוני / איטי / אחיד / משתנה
•    הבדלה או התאמה: הבדלה / התאמה
•    סוג תרחיש: פסימי / אופטימי
•    מיקוד תשומת הלב: עצמי / אחר
•    אמונות: האמונות שיש לאדם (מגבילות / מקדמות)
•    ערכים: רשימת הערכים המאפיינים את האדם
•    כיוון הערך: שואף / נמנע
•    מושפעות: פנימית / חיצונית
•    מילות בחירה וכפייה: בחירה (מאפשר, יכול, רוצה וכו') / כפייה (חייב, מוכרח, צריך וכו')
•    מיונים ראשוניים: אנשים / מקומות / חפצים / פעילות / מידע
•    סיווג: גם וגם / או
•    מוטיבציה

איך המטא פרוגרמס יכולים לעזור לי כמטפל?
הבנת המטא פרוגרמס היא כלי עוצמתי עבור כל מטפל. כשאנחנו מזהים את דפוסי החשיבה, ההתנהגות והאסטרטגיות של המונחה, אנחנו יכולים להתאים את הגישה שלנו בצורה מדויקת יותר, ולהגיב בצורה שתהיה יותר אפקטיבית ומועילה עבורו. זה מאפשר לנו לזהות את הבעיות העמוקות שמונחות בבסיס ההתנהגות, כמו למשל קונפליקטים פנימיים, חסמים מנטליים או התמודדות עם מצבים מאתגרים. המטא פרוגרמס עוזרים לנו לא רק להבין את המונחה בצורה טובה יותר, אלא גם לדעת איך לגשת אליו, איך להנחות אותו וכיצד להפעיל את הכלים המתאימים שיביאו לשינוי המיוחל. במקום להסתמך על גישות כלליות או טכניקות שנוגעות רק לשטח, אנחנו נכנסים לעומק של האדם והצרכים הייחודיים שלו.
הקשר העמוק בין יצירת ראפור ומטא פרוגרמס
היכולת ליצור ראפור מוצלח עם אדם היא אחת מהיכולות החשובות ביותר במערכות יחסים ובמיוחד בעבודה טיפולית. ראפור הוא החיבור האנרגטי והרגשי שמאפשר תקשורת פתוחה ומועילה. כשאנחנו מבינים את המטא פרוגרמס של אדם, אנחנו יכולים לזהות את הדרך שבה הוא תופס את העולם ואת הדרך בה הוא מגיב אליו. ברגע שנדע את סגנון החשיבה, ההתנהגות וההעדפות האישיות שלו, נוכל לגשת אליו בצורה שתהיה הרבה יותר מדויקת, חמה ומחוברת. לדוגמה, אם אנחנו יודעים שהמונחה מעדיף לעבוד עם פרטים מדויקים (ולא סתם כללי), נוכל להסביר לו את הכלים בצורה מפורטת יותר ולהימנע משימוש במילים כלליות מדי. החיבור הזה, שנבנה מתוך ההבנה של המטא פרוגרמס, מעמיק את הראפור ויוצר קשר חזק ואותנטי, שמוביל לשיפור משמעותי בתהליך הטיפולי.

לסיכום

המסע בעולם ה-NLP מאפשר לנו להבין את עצמנו ואת האחרים בצורה טובה יותר. זהו כלי מדויק ומרתק שמציע לנו גישה חדשה ומעשית להצלחה ושיפור אישי. כל אחד מאיתנו יכול ללמוד להכיר את עצמו ואת האנשים הסובבים אותו בצורה מעמיקה ומדויקת יותר, ולמנף את ההבנה הזו כדי להפיק את המיטב ממערכות היחסים שלנו, כמו גם מההצלחה האישית והמקצועית שלנו.

bottom of page